Unlimited data Fair Use Policies van T-Mobile, Tele2 en Robin met elkaar vergeleken

Unlimited data Fair Use Policies van T-Mobile, Tele2 en Robin met elkaar vergeleken

T-Mobile, Tele2 & Robin Mobile

Drie mobiele telefoon providers T-Mobile, Tele2 en Robin Mobile zeggen onbeperkt internet (+onbeperkt bellen, en sms’en) aan te bieden aan hun klanten. Maar hoe onbeperkt is onbeperkt als het om internet gaat? Alle drie telefoon providers beperken hun onbeperkte internet toch enigszins door middel van een Fair-Use-Policy (FUP) om te weten wie nou de beste voorwaarden van die drie providers heeft.

Een Fair Use Policy. (F.U.P.)

Voor we providers gaan vergelijken is het goed om eerst te kijken waarom ze een Fair Use Policiy hebben voor hun onbeperkt abonnement. Eigenlijk is de reden heel simpel: providers willen graag oneerlijk of overmatig gebruik voorkomen. Dit  om op die manier de capaciteit voor het netwerk beschikbaar te houden voor iedereen.

De Fair-Use Policy bij T-Mobile.

T-Mobile biedt met Unlimited Go onbeperkt 4G internet aan voor een prijs van €35 per maand. Het 4G netwerk van T-Mobile is enkele jaren getest als beste van Nederland. En heeft ruime capaciteit. De fair use policy van T-Mobile is erg ruim. T-Mobile vraagt elke gebruiker alleen na een hoger verbruik van 5GB per dag een sms te sturen om zo weer 1GB extra data-aanvulling te krijgen.  Als je geen extra sms stuurt gaat de datasnelheid terug naar 0,384 MB/s. Je kan zoveel smsjes met data-aanvulling sturen als je wilt per dag. Het is wel zo dat T-Mobile mogelijk stopt met meer data aanvulling geven als ze vermoeden hebben van misbruik. Bijvoorbeeld als je elke dag, tientallen data of honderden aanvullers (geautomatiseerd) zou aanvragen. Maar incidenteel een verbruik van 100GB op een dag in Nederland, zou volgens T-Mobile prima mogen.

De fair-Use-Policy bij Tele2.

Tele2 biedt sinds mei 2017 ook abonnementen aan met ‘Unlimited Data’. Ze hebben hun eigen nieuwe 4G netwerk, ondersteund door het 3G netwerk van T-Mobile voor de 3% van Nederland waar ze nog geen eigen 4G dekking hebben. Net als T-Mobile werkt Tele2 met data-aanvullers van 1GB die je via sms gratis kan activeren na je eerste verbruik van 5GB op één dag. Je krijgt als je 0p 80% van je 5GB of 1GB bundel bent een waarschuwings-sms waarop je kan antwoorden, zodat je een nieuwe 1GB data-aanvuller ontvangt. Stuur je geen sms en ga je limiet heen, dan wordt je verbinding verbroken. Dit tot je een nieuwe sms stuurt.

Tele2 noemt een aantal dingen onredelijk gebruik:

 • Het gebruiken van je sim in een niet goedgekeurd apparaat (zoals een mobiele router)
 • Het delen van je mobiele netwerk met andere apparaten dan je telefoon.
 • Het gebruiken van je telefoon voor ‘tethering’, zoals het maken van een wifi-hotspot voor je laptop.
 • Het langdurig continue gebruiken van je openstaande verbinding.
 • excessief gebruik maken van streaming audio en videodiensten, voip en downloaden via torrents of p2p netwerken.

De maatregelen die Tele2 volgens haar mobiel fup-beleid kan nemen na onredelijk gebruik zijn het (tijdelijk) buiten werking stellen van hun dienst & beëindiging van je mobiele contract.

De Fair-Use-Policy bij Robin Mobile.

Robin Mobile biedt onbeperkt internet op 3G aan met de snelheid van 2.0MB/s (snel genoeg voor youtube) bij hun Robin Junior abonnement. Maar dat is naar hun zeggen niet bedoeld en berekend op excessief datagebruik of langdurig openstaan van de verbinding. Bij excessief gebruik wordt je datasnelheid tot het einde van je maand teruggeschroefd naar 0,4MB/s. Onder excessief gebruik laten Robin Mobile valt:

 • Een internet verbinding die 5 uur of langer gebruikt maakt van hoge of maximale datasnelheid.
 • Een dataverbruik van 50x het gemiddelde (600mb) maandelijkse gebruik op het 3G of 4G netwerk.
 • Dit geldt zowel in Nederland, als in de E.U.

Robin Mobile is dus niet geschikt om langer dan 5 uur aaneengesloten video te streamen of te videobellen. Ook is het niet geschikt als je meer dan 50 keer zoveel data gebruikt als een gemiddelde gebruiker van het netwerk. In de zomer 2017, is die limiet dus ongeveer 30GB per maand. Uit rapportages van de AFM blijkt dat het gemiddelde dataverbruik elk jaar verdubbeld. Dus dit kan aan het einde van het jaar ~45GB per maand zijn, en in de loop van 2018 waarschijnlijk nog meer.

Conclusie:

Alle providers bieden beperkingen aan in hun ‘onbeperkt gebruik’.

 • Bij T-Mobile moet je na een hoger verbruik dan 5GB per dag, elke keer via SMS opwaarderen met 1GB of wordt je snelheid beperkt naar 0,4 MB/s.
 • Bij Tele2 moet je na een hoger verbruik dan 5GB per dag elke keer via sms opwaarderen met een extra 1GB, of wordt je dataverbinding verbroken tot je sms’t. Tele2 verbiedt het delen van je verbinding met andere apparaten.
 • Bij Robin Mobile wordt na 5 uur aaneengesloten zwaar of maximaal gebruik, of bij een hoger gebruik dan ~30GB per maand je snelheid teruggeschroefd naar 0,4 MB/s.

 

Fair Use / Onbeperkt in de Europese Unie.

Naast dat er in het ‘onbeperkt’ internetten binnen Nederland toch beperkingen zijn volgens de voorwaarden van de providers zijn die er ook bij het gebruik in het buitenland.

Standaard bieden alle drie de providers, T-Mobile, Tele2 en Robin Mobile ook gebruik van je data binnen de Europese Unie (E.U.) aan. Daar zitten echter wel meer beperkingen aan dan binnen Nederland.

T-Mobile Go Unlimited E.U.

T Mobile heeft binnen de Europese Unie gewoon een datalimiet van 10GB per maand dat je mag gebruiken in andere E.U. landen (en Noorwegen en Ijsland). Ben je door die 10 gigabyte heen. Dan stopt je dataverbinding en krijg je de mogelijkheid je databundel aan te vullen met een (betaalde) GB-aanvuller. Hiervoor moet je zelf sms’en. Dus risico op onverwachte kosten is er niet. Ook biedt T-Mobile onbeperkt bellen naar nummers in E.U. landen aan.

Tele2 Unlimited in de E.U.

Bij Tele2 zit bij de Unlimited Data abonnementen vanaf 8 juni 2017 een datalimiet van 6GB per maand die je mag gebruiken in andere E.U. landen (en Noorwegen, Liechtenstein en Zwitserland en Ijsland). Ga je over deze limiet heen. Dan wordt je verbinding niet verbroken maar blijft je dataverbinding gewoon doorlopen en betaal je 0,9 cent per MB. gelukkig krijg je wel meerdere waarschuwingssms bij het (bijna) behalen van de limiet van je bundel. Bellen en sms’en naar nummers in andere E.U. landen valt bij Tele2 buiten de standaard bundel.

Robin Mobiel in de E.U.

Bij Robin Mobiel wordt er niet gesproken over een harde datagrens voor het buitenland gebruik binnen de Europese Unie. Robin geeft aan dat dezelfde voorwaarden gelden voor het dataverbruik als binnen Nederland. Wel leggen ze extra nadruk op dat je in het buitenland je dataverbinding niet mag delen met andere mensen of gebruiken als vervanging van een vaste aansluiting. Ook geeft Robin Mobile elke maand 100 min/sms  om te bellen naar nummers andere E.U. landen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *