Tele 2 lost introductieproblemen met Unlimited abonnement in een dag op.

Tele 2 lost introductieproblemen met Unlimited abonnement in een dag op.

Op woensdag 17 mei heeft Tele2 haar nieuwe Unlimited abonnement gelanceerd. De invoering van het nieuwe abonnement leide in eerste instantie tot een aantal problemen bij de invoering. Vele tele2 klanten die overstapten naar de nieuwe abonnementsvormien kregen te maken met buiten-de-bundelkosten.

Na het upgraden kregen de klanten in hun online overzicht extra kosten te zien. Tele2 heeft direct aangegeven voor die kosten te corrigeren en zeĀ  te vergoeden. De fout kwam doordat nog niet alle systemen werkten met de nieuwe prijzen voor de nieuwe abonnementen. Waardoor er bij veel klanten ontrecht hoge kosten verschenen in hun overzicht.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *